Секције
  • Регистрација

Крајем септембра 2014. године наша школа је постала чланица УДРУЖЕЊА ЗА УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ СРБИЈЕ (УЗУНС). УЗУНС је невладина и неполитичка организација, која је основана 1952. године. Удружење делује у оквиру Светске федерације удружења за Уједињене нације (WФУНА), која је настала 1946. године као ’’народни покрет за Уједињене нације’’.

Основна мисија и област деловања УЗУНС-а је промоција идеала и подршка циљевима и активностима УН. Програм рада УЗУНС-а је веома богат и предвидја разноврсне активности сваког месеца у години.

Клуб за Уједињене нације у школи делује као секција у оквиру ваннаставних облика образовно-васпитног рада. Рад клубова за УН у школама у протеклом вишегодишњем периоду развијан је у складу са препорукама Министарства просвете и других институција за Пројекат  ’’Глобално промишљање – клубови за УН као вид ваннаставних активности у школама’’.

Програми и методи рада клуба за УН у школи потпуно се уклапају у реформу образовања, јер подстичу интерактивно учење, едукативне радионице, креативност и иницијативност ученика.

Основна мисија клуба за УН је да доприносе образовању младих за што потпуније разумевање збивања у свету, упознавању циљева и начела у Повељи УН.

Циљеви  клуба за УН усмерени су ка подстицању младих на глобално промишљање и активан однос према савременом свету. Разумевање глобалних токова доприноси образовању за живот у светској заједници, у складу с процесима међузависности и неопходности сарадње људи, народа и држава, у духу мира, толеранције и поштовања људских права.

Чланови клуба су ученици од 6-8 разреда. Састанци клуба се организују по договору ментора и чланова клуба сваког месеца и у складу са активностима.

Ментор :

Гордана Милић  проф. географије

------------------------------------------------------------------------------------------------

Међународни дан борбе против сиромаштва

Поводом Међународног дана борбе против сиромаштва у нашој школи је обележен 16. октобар. Чланови клуба УН - ученици шестог разреда припремили су паное са подацима и фотографијама o распрострањености сиромаштво у свету, о узроцима великог броја гладних, као и о томе који су народи и државе најпогођенији.

На „Видео Васи“, школском телевизору у холу приказана је презентација под називом  „Глад у свету'' са циљем да се сви ученици упознају са овом појавом која је погодила човечанство, као и поруком да сви заједно помогнемо да се ова слика промени и да учинимо свет бољим!

Ментор клуба УН Гордана Милић

------------------------------------------------------------------------------------------------

Дан Уједињених нација

 

' УЗМИ ОСМЕХ И ДАРУЈ ГА ОНОМЕ КО ГА НИКАД НИЈЕ ИМАО.

УЗМИ ЗРАК СУНЦА И ПОШАЉИ ГА ТАМО ГДЕ ВЛАДА НОЋ.

ОТКРИЈ ИЗВОР И ОКУПАЈ ОНОГА КО ЖИВИ У БЛАТУ.

УЗМИ СУЗУ И ПОЛОЖИ ЈЕ НА ЛИЦЕ ОНОГА КО НИКАД НИЈЕ ПЛАКАО.

УЗМИ ХРАБРОСТ И СТАВИ ЈЕ У ДУШУ ОНОГА КО СЕ НЕ УСУДИ БОРИТИ.

ОТКРИЈ ЖИВОТ И ПРИПОВЕДАЈ О ЊЕМУ ОНОМЕ КО ГА НЕ МОЖЕ СХВАТИТИ.

УЗМИ  НАДУ И ЖИВИ У ЊЕНОМ СВЕТЛУ.

УЗМИ  ДОБРОТУ И ДАРУЈ ЈЕ ОНОМЕ КО НЕ ЗНА ДАРИВАТИ.

ОТКРИЈ ЉУБАВ И ПОКАЖИ ЈЕ ЧИТАВОМ СВЕТУ...''

 

МАХАТМА ГАНДИ

 

Чланови клуба УН у нашој школи обележили су Дан УН (24.10.). На самом почетку састанка клуба прочитана је порука Генералног секретара Уједињених нација  господина Бан Кимуна. Анализирали смо актуелне проблеме у свету : глад, ратове, сиромаштво и болести. Ученици су дискутовали  и износили своје предлоге за решавање проблема који погађају цело човечанство. Циљ састанка био је да се ученици информишу о активностима и мисији УН у целом свету, о њиховом залагању да свет постане боље место за живот свих људи. Разговор смо завршили са мислима и порукама о хуманости, доброти, љубави, ненасиљу.

НАША ПОРУКА ЗА ОВАЈ ДАН ЈЕ:

''БУДИ ПРОМЕНА КОЈУ ЖЕЛИШ ВИДЕТИ У СВЕТУ!''

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

НЕДЕЉА ТОЛЕРАНЦИЈЕ

'' Шта је толеранција? То је последица човечанства. Сви смо ми створени од слабости и грешака и опростити један другоме глупост реципрочно – то је први закон природе. '' – Волтер

Прошла недеља у нашој школи је протекла у знаку толеранције, али можемо слободно рећи и свака друга у години. Чланови Клуба УН су је обележили активно. Недељу смо почели радионицом на тему ''Толеранција и НЕнасиље'' коју је реализовала кординаторка нашег клуба Аница Гиљен. Било је лепо видети занимање ученика за ову тему као и њихово знање и идеје како да сваки дан свако од нас буде још торерантнији, да поштује друге и уважава туђе мишљење. Заједно смо се ''преслишали'' где сви грешимо и како да учимо једни од других. Недељу смо завршили са спровођењем анкете о толеранцији која је показала ону најлепшу страну наше деце због које сам срећна и поносна. Били су искрени у сваком тренутку и показали жељу и вољу да буду још бољи, да се ненасиљем супротставе насиљу, да шире толеранцију међу собом, да негују и поштују праве вредности у животу!

''Не слажем се са оним што мислиш, али ћу до краја бранити твоје право да то кажеш.'' - Волтер

------------------------------------------------------------------------------------

Чланови Клуба  УН наставили су са активностима у другом полугодишту. Подељене су теме за представљање објеката Светске баштине УНЕСКА у нашој земљи планиран за месец март.

Протекле недеље наши чланови су присуствовали реализацији радионице под називом ''Дискриминација и предрасуде''. Радионицу је водила кординатор клуба  Аница Гиљен ученица 8/2 разреда, и овом приликом дефинисала појам дискриминације и предрасуда у свакодневном животу. Кроз разговор ученици су показали потпуно разумевање и истакли негативне последице ових процеса у сваком друштву. Посебно је важно што су изнели примере и лична искуства и нагласили како сви требамо да се понашамо. Различити облици дискриминације присутни су у свим доменима савремене цивилизације на различитим меридијанима и против ње се морамо заједно ''борити''. Објаснили смо појаву расне дискриминације као најчешће у свету, која је често узрок најгорих дешавања попут немира и ратова.

Често нисмо ни свесни да имамо предрасуде и баш због тога и разговарамо о томе врло отворено. Једино тако, разговором и потпуним разумевањем и поштовањем других било да су они деца или одрасли бићемо БОЉИ ЉУДИ – а то је суштина свега!

Наша заједничка порука са ове радионице је:

'' ЖИВОТ НАМ ВРАЋА САМО ОНО ШТО МИ ДРУГИМА ДАЈЕМО!''   - Иво Андрић

Гордана Милић

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)