Библиотека
  • Регистрација

Дански књижевник Ханс Кристијан Андерсен обележио је светску дечију књижевност својим бајкама које су саставни део детињства свој деци света већ много генерација.
250px HCA by Thora Hallager 1869
Вероватно не постоји нико ко није чуо за Малу сирену, Ружно паче, Палчицу, Царево ново одело, Снежну краљицу, Оловног војника, Цвеће мале Иде, Девојчицу са шибицама... Андерсен је као мало који писац умео да разигра и своју и читаочеву машту оживљавајући у својим бајкама предмете, дајући људске особине биљкама и животињама, стављајући их у најразличитије ситуације... Свака бајка је озбиљан задатак за размишљање младом читаоцу и значајан извор новог искуства. Андерсенова дела су преведена на више од 125 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.

 Међународни дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење овог писца. Дански књижевник рођен је 2. априла 1805. године, данас је познат као “краљ бајки“…

Позивам све поштоваоце Андерсенових и свих других бајки да се одазову прослави овог дивног датума тако што ће прочитати и илустровати бајку по избору, а цртеж послати на библиотекаркин мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

                                                                                           З.Ђ.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

Mens sana in corpore sano
У здравом телу здрав дух.

 
 

 

 

 

 

 

ПРИЗНАЊА

 

 

beočug

etw school highlights

aces logo