Aктивности школе
  • Регистрација

"Дружење" кроз видео игру

Почетком фебруара, у току два викенда, у нашој школи је одржана обука наставника из области заштите ученика од прекомерне употребе интернета и видео игара.
Обуку су водили еминентни стручњаци Александар Кузмановић, психолог и Владимир Лелићанин, шеф катедре за Web Development на SAE институтy, oбојица чланови Мреже професионалаца Србије „Споне“ (http://mpsspone.rs/)

Кроз предавања и презентовање светских искустава научника који се баве проблемом зависности од употребе интернете, кроз два различита али једнако важна научна научна аспекта, психолошког и аспекта IT сектора, представљен је велики број веома значајних информација и инструкција о томе како препознати да је дете потенцијални или већ остварени зависник од интернета, како правилно реаговати и какве кораке предузети како би се детету пружила адекватна подршка и помоћ.
Ради се о широком пољу деловања које укључује све: родитеље, школу, здравствени систем као и много ширу заједницу, али и само дете које је центар свих активности, али постаје и активни (са)учесник у процесу освешћивања проблема и враћања у стање могућности контролисања сопственог времена проведеног на интернету.

„Време проведено за рачунаром је најчешће помињани критеријум за дијагностификовање поремећаја зависности од интернета и сматра се да је 4 до 6 часова дневно симптом зависности. Под активностима у вези са Интернетом не може се узети у обзир само оn-line боравак на мрежи, већ и све остале активности које су у вези са мрежом - одговарање и писање електронске поште, расправе на групама, читање преузетих вести, часописа, чланака, текстова уопште и др.
Међутим, треба напоменути да је у питању 4 до 6 часова слободног времена дневно, као и то да ово може али и не мора бити показатељ интернет зависности“ кажу стручњаци.

Обука је извршена на основу препознате потребе да наставник буде у могућности да партиципира у проблему који, већ дуго, постоји на глобалном плану, и буде од користи како ученику тако и родитељима у пружању адекватне подршке родитељима, али и детету које је запало у овакав проблем, или се налази у потенцијалној опасности од доспевања у њега.

Горан Милосављевић

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)