„ Јесен је, јесен рана,

  од злата сва исткана...“

Стихови наведене песме били су тема радионице ученика 4/1 ОШ „ Васа Чарапић“ у Белом Потоку. Радионица је реализована у петак, 22. 10. 2020. и трајала је седам часова како би учествовали ученици обадве групе.
Основна школа „ Васа Чарапић “ налази се у подножју Авале, надомак Београда. Самим тим што се школа налази у природи, деца су имала могућност да уочавају промене  посматрајући природу која се, доласком јесени мења.
Прошле школске године реализовали смо, заједно са родитељима Зимницијаду и тада смо одлучили да ће та манифестација бити наша традиција и да ћемо је реализовати и ове школске године. Како је протекла наша Зимницијада имали сте прилике да видите и ви јер смо утиске и слике несебично поделили са вама. Због околности и здравствене сигурности сада нисмо били у могућности да се окупимо и уживамо у дружењу, али нас то није спречило да у оквиру одељења организујемо малу, јесењу радионицу. Иако нам је одељење подељено и нисмо могли да позовемо родитеље, озбиљно смо приступили раду и уживали у дану посвећеном јесени.
8

Ученици су почетком октобра добили истраживачке задатке. Радили су у групама и групни задаци су били различити. Вредно смо радили на уређивању учионице тако да је наш простор за учење постао права амбијентална учионица и био потпуно спреман за дан који је био предвиђен за радионицу.

Може се рећи да се по јутру дан познаје, а ми смо наше активности почели песмом. Слушали смо Јесењу песму, а затим смо од једне групе ученика слушали о бојама јесени: жутој, зеленој, браон, бакарној, златној, наранџастој, црвеној...Уз другу групу  опонашали смо  јесење звукове: фијукање, пљуштање, пуцкетање..., а највеће задовољство причињавало нам је уживање у мирисима и укусима јесењег воћа: јабука, крушака, дуња, грожђа... Решавали смо загонетке и питалице...

 Након наведених активности, са великим уживањем, од донетог материјала – кестења, лишћа, ораха, лешника, гранчица...правили смо јесење слике. Ученици су сами бирали шта ће правити и како ће њихова слика изгледати и пошто нису знали шта ће им бити задатак, морали су тада да се договоре ко ће шта и како ће да ради. Врло брзо су се договорили и морам да кажем да сам била веома поносна на начин на који су моји ученици приступили раду.

Први део одељења  почео је, а други део је наставио и завршио  рад на јесењим сликама.

Како је све изгледало и колико су деца уживала можете видети на приложеним фотографијама које и овога пута радо са вама делимо.

                        Учитељица 4/1

                         Сузана Јанковић

1 slajd

slajd 2