Бели Поток - Историјат
  • Регистрација

Људи су од давнина насељавали пределе планине Авале које су чинили углавном скупови веома малих села. Масовније насељавање ових простора почиње тек за време Милоша Обреновића када ова мала насеља постају права села. Село Бели Поток на Авали једно је од таквих села. Своје име највероватније добија захваљујући једном великом потоку који је протицао кроз село, на којем су девојке прале веш и белеле платна. Авала је позната по веома бурној историји.
Турци су окупирали ове простореи користили их за нападе на Београд. У одбрани од Турака посебно се истакао чувени Белопоточанин Васа Чарапић који је погинуо код Стамбол капије, и по коме и наша школа и главна улица носе име. Организовано школовање деце у Белом Потоку почиње релативно касно.


Разлози за то су: непосредна близина Турака на Авали, врло честа ратовања за освајање Београда, честе бежаније народа и релативно касно масовно насељавање ових простора. Деца имућнијих људи углавном су школована у оближњим селима. Прва школа у Белом Потоку изграђена је 1873 године углавном средствима сељака. Прва школска зграда била је веома скромна, са само једним учитељем. Друга школска зграда грађена је у периоду између 1909-1910 године. То је била знатно већа и модернија грађевина са бољим условима за школовање деце. Такође је изграђена добровољним прилозима мештана, али и продајом старе зграде и њене имовине. Нова школа имала је укупно 15 учитеља, који нису сви били из Белог Потока, а неки од њих школовани су у иностранству. Најновија школа у селу изграђена је 1984 године. У овој модерној згради и данас се налази школа која поседује све услове за савремено извођење наставе. Приметна је константна тежња ка усавршавању и побољшавању услова рада. Трудимо се да пратимо светске трендове у опремању учионица и других школских просторија, али и у погледу афирмисања и оспособљавања ученика за самосталан рад. Школство у Белом Потоку постоји 147 година. За то време готово да и није било већих прекида у извођењу наставе. Из наше школе изашле су генерације ученика од којих су многи постали успешни и веома продуктивни чланови друштва.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

Осeћам вeчeрас,док посматрам ластe
И пупољкe ранe,
Како срцe мојe полагано растe,
Ко видик у лeпe насмeјанe данe;

Како с младим биљeм постајe свe вeћe
И лако ко крило,
И како му цeло јeдно нeбо срeћe
И пакао бола нe би доста било;

Како чeзнe за свим што би живот мого
Лeпог да му дадe,
И да му ничeга нe би било много:
Тако су вeликe чeжњe му и надe.

Осeћам да досад свe јe било шала
Мога срца врeла,
Да још ником нисам своју љубав дала
Колику бих могла и колику хтeла;

Да у мeни цeла нeжна плима
Рeчи нeрeчeни;
Да бих срцe могла поклањати свима,
И да опeт много останe га мeни

Дeсанка Максимовић