Медијатека
  • Регистрација

aten

АДХД (енгл. attention deficit hyperactivity disorder) или поремећај пажње са хиперактивношћу) се јавља код око 7.2%  деце. Представља један од најчешћих поремећаја у детињству.  Деца која имају АДХД могу имати проблем са пажњом,  контролом импулсивног понашања и бити прекомерно активна.

Следећа питања Вам могу помоћи да се направите неку грубу процену да ли би Ваше дете могло имати потешкоћа у овом домену. Ако на Више питања одговорите са да, то би могло значити да је детету потребна додатна подршка одраслих. Важно је знати да су нека деца живахна по природи и да то не би требало мешати са АДХД. Наравно, овај текст и питања могу служити само у сврхе едукације, али не могу заменити дијагнозу и помоћ стручњака.

-Да ли Ваше дете показује потешкоће са пажњом, односно не успeва да се задржи на једној активности, већ мења активности не завршавајући претходно започету активност?

-Да ли Ваше Дете показује прекомерну активност, немир, причљивост, бучност у ситуацијама које  захтевају мир?

- Да ли је Ваше дете показивало наведена понашања пре шесте године живота?

- Да ли дете показује потешкоће у наведеним понашањима  у различитим ситуацијама и окружењима?

-Да ли још показује слабу самоконтролу у друштвеним ситуацијама и односима., смањен опрез у опасним ситуацијама., непоштовање друштвених правила и норми (прекида друге, не може да чека да каже нешто,  одговара на питања док још нису сасвим изречена)?

У наставку можете прочитати неке од начина како можете помоћи свом детету.

  1. Занимљиве активности

Када деца изводе неке активности који су им занимљиве веће су шансе да ће се дуже време бавити одређеном активношћу. Ако активност није довољно изазовна за њих веће су шансе да им нешто друго одвуче пажњу.

  1. Похвала

Добро понашање је важно похвалити, једнако као и учити и подсећати децу која су то понашања неприхватљива.

  1. Распоред

Распоред акитвности у току дана може спречити скретање пажње са онога што је значајно. Распоред одржава фокус на најбитнијим стварима. Осим тога, када деца знају шта могу да очекују, то може имати умирујућ ефекат на њих. Додатно, помаже и развој одговорности.

  1. Физичко вежбање

Кроз вежбу се може утрошити вишак енергије и може се смањити ризик од развој депресије и анксиозности, побољшати концетрација и спавање.

Игре с лоптом, прескакање конопца, вожња бицикла, тимски спортови су само неки од предлога за физичку активност.

  1. Уредно спавање

Добар сан  може олакшати дневно функционисање. Позитивно утиче на смањивање доживљаја стреса, на расположење и ниво енергије.

  1. Подела већих активности на мање делове

Када се веће активности поделе на мање делове то може имати повољан утицај. Лакше је разумети једноставан, прецизан и конкретан налог. Даље, лакше ће моћи да испрате своју успешност у таквим мањим и прецизније дефинисаним задацима што помаже у регулисању емоцја у вези са задатком и лакшем учењу одређних вештина везаних за задатак.

На пример, уместо општег налога да дете очисти собу, може се прецизније рећи да направи кревет, сложи играчке, сложи одећу и слично.

  1. Размишљање на глас

Често ова деца имају потешкоћа са импулсивношћу и брзоплетошћу, па могу рећи или урадити нешто што не би требало без да су размислили о последицама.

Када деца паузирају и изговоре на глас своје мисли, то им може помоћи да боље сагледају ситуацију, али и родитељима да испрате начин размишљања и помогну детету саветима.

 

  1. Једноставно окружење

Превише стимулуса у окружењу, буке, шаренила и слично додатно отежава детету да се концентрише, па је боље да окружење буде без сувишних ствари.

  1. Објашњавање

Уместо наредби, добро је објаснити детету разлоге зашто се нешто ради или не ради.

Објашњење које једноставно, уз употребу јасног и позитивног говора, и у складу са узрастом ће имати најбољи ефекат.

Помаже да се смањи брига и збуњеност код деце, као  и да се побољша самопоштовање.

  1. Пауза

Када дете научи да сачека неколико секунди пре него што уради или каже нешто то му може помоћи да боље размисли о последицама. Ово може бити захтевно за децу, али је врло важно у друштвеним ситуацијама.

  1. Брига о себи

Када сте као родитељ под великим стресом, то може утицати на Вас, али и на то да имате мање стрпљења и капацитета да пружите детету подршку. Важно је да се не устручавате и да потражите подршку од пријатеља, породице, или других родитеља са сличним изазовима.

  1. Избегавање негативног језика

Позитиван језик помаже развој самопоуздања детета, за разлику од употребе сталне критике која може утицати неповољно на дете.

  1. Нису сви проблеми у понашању због АДХД

Иако је потребна додатна толеранција према деци која имају ову врсту потешкоћа, нису сва понашања која су лоша узрокована  АДХД-ом. С обзиром на то деца би требало да науче да лоше понашање прате и непријатне последице.

 

  1. Избор проблема

У току дана се могу јавити разна непожељна понашања, али нису сва једнако важна. Добро је усмерити пажњу и потрудити се да променимо само важнија понашања, како би било мање стреса у односу родитељ-дете.

  1. Други одрасли људи нису ваши непријатељи

Природно је да желите да заштитите своје дете.  Може се десити да  Вам делује да други који брину о њему не разумеју дете или да се не труде довољно.

Уместо расправе, важно је одржати добру комуникацију и објаснити начин на који дете функционише као и које су интервенције употребљиве када се дете не понаша адекватно.

  1. Важан је континуитет

Некада се чини да дете стагнира са напретком, међутим деца често имају већи потенцијал него што нам се чини, тако да и када мислимо да смо достигли границу, важно је да наставимо да радимо са дететом на његовом напретку.

  1. Помоћ стручњака

Помоћ стручњака је важна. Нарочито може бити корисно консултовати стручњака који има искуства у раду са децом која имају АДХД

  1. Направите паузу

Да бисте били добар родитељ свом детету, потребно је некада и одморити и посветити се себи. Потражите помоћ од партнера, породице да причува дете, а Ви радите нешто у чему ћете уживати.

  1. Сва деца се некада понашају на непримерен начин

Некада можете мислити да се само Ваше дете понаша лоше, али сва деца то чине понекад. Нека понашања захтевају вашу реакцију и интервенцију, а нека ће проћи са одрастањем.

 

  1. Избегавајте да критикујете себе

Може Вам се чинити да не одговарате на изазове родитељства адекватно, али ако попричате са другим родитељима можете видети да су и они некад обесхрабрени.

Ипак, присетите се онога што радите добро за своје дете и будите поносни на то.

Лазар Ванић, психолог

Извори:

  • Валидација скале за поремећај пажње код одраслих, Александар Батоћанин, завршни рад

                http://remaster.ff.uns.ac.rs/?rad=bcebcfc0d679fefe81579cdc30a2f218

  • МКБ -10
  • Caring for a child with ADHD: 21 tips

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321621

-       What is ADHD?

https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html

 

 

aten

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)