Медијатека
  • Регистрација

duga

Још од пећинских цртежа, човек је тражио начине да се изрази креативно. Природно нам је да приказујемо своје мисли и осећања кроз цртање, сликање и шкрабање. Истраживања показују да уметност има позитиван ефекат на наше тело и ум (побољшано функционисање аутономног нервног система, неуротрантрансмитера, хормонални баланс).

Ово свакако важи и за децу. Дете ће лакше причати о слици него себи и својим осећањима. Цртежи и слике омогућавају детету да изрази тешка осећања или оно што не може кроз речи. Кроз цртеже можете боље упознати  и разумети унутрашњи свет  што је добра основа за усмеравање детета. Такође, када се унутрашњи доживљаји ставе на папир и само дете постаје свесније свог унутрашњег света.

 

Аутопортрет

Након израде сопственог портрета, подстакните дете да користи боје како би  показало своја осећања. На пример, нека  деца ће изразити срећу светло жутом бојом у пределу срца, а тугу плавим сузама око очију.

Осликавање будућности

Цртеж може бити добар почетак када се планира остваривање одређеног циља, на пример да умањи страх у вези нечега што предстоји или  мирнијег сна. Можете предложити детету да нацрта два цртежа, један који представља садашњу ситуацију и други који представља остварење циља. Када успешно оцрта  остварење, лакше ће предузети кораке потребне да заиста и , постигне циљ.  На зиду собе могу стајати цртежи, као подсетник нечег лепог што се може остварити уз труд.

Приказ и прича

Дете може затворити очи и  замислити путовање кроз неко имагинарно место, а након тога може нацртати своје доживљаје.  Некада су то лепи предели, а некада могу бити застрашујућа чудовишта или пожар. Може се повести разговор о тим доживљајима како би се схватило шта они представљају, а онда се могу нацртати у позитивнијем светлу.

Разговор са сликом

Када су осећања изражена на папиру у виду неког објекта, дете може замислити да разговара са њима. На пример, може упитати објекат којим представља бригу или страх, шта је потребно да се смире, или им може рећи да оду. Млађе дете може овако лакше управљати осећањима.

Изражавање кроз акцију

Може се доживети велико олакшање када се осећање љутње, повређености, узнемирености пренесе на  папир, али ту не мора бити крај. Активно мењање цртежа кроз брисање, доцртавање, бојење, чак и цепање или бацање папира могу пружити доживљај контроле над осећањима и тиме и осећај задовољства.

Сећање на лепе доживљаје

Посебна и пријатна места које дете посећује у својој машти могу им бити склоништа која ће их чувати у неким непријатним живтоним ситуацијама. Цртежи који представљају та имагинарна склоништа могу се окачити на места које дете одабере тако да могу бити леп подсетник кроз који се дете враћа на та пријатна места.

Сви црежи су добри

Изражавање кроз цртеж није само за оне који су талентовани. Сваки цртеж је драгоцен за ове сврхе јер открива унутрашњи свет, детету и нама, и помаже нам да дете, како себе упознаје,  боље управља собом и нама да му будемо боља подршка на путу одрастања.

Лазар Ванић, психолог

Преузето, преведно и прилагођено из следеђег извора:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-power-imagination/200911/the-healing-power-childrens-art

The Healing Power of Children's Art, Charlotte Reznick Ph.D.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)