Медијатека
  • Регистрација

Педагошко-психолошка служба

aten

АДХД (енгл. attention deficit hyperactivity disorder) или поремећај пажње са хиперактивношћу) се јавља код око 7.2%  деце. Представља један од најчешћих поремећаја у детињству.  Деца која имају АДХД могу имати проблем са пажњом,  контролом импулсивног понашања и бити прекомерно активна.

Следећа питања Вам могу помоћи да се направите неку грубу процену да ли би Ваше дете могло имати потешкоћа у овом домену. Ако на Више питања одговорите са да, то би могло значити да је детету потребна додатна подршка одраслих. Важно је знати да су нека деца живахна по природи и да то не би требало мешати са АДХД. Наравно, овај текст и питања могу служити само у сврхе едукације, али не могу заменити дијагнозу и помоћ стручњака.

-Да ли Ваше дете показује потешкоће са пажњом, односно не успeва да се задржи на једној активности, већ мења активности не завршавајући претходно започету активност?

-Да ли Ваше Дете показује прекомерну активност, немир, причљивост, бучност у ситуацијама које  захтевају мир?

- Да ли је Ваше дете показивало наведена понашања пре шесте године живота?

- Да ли дете показује потешкоће у наведеним понашањима  у различитим ситуацијама и окружењима?

-Да ли још показује слабу самоконтролу у друштвеним ситуацијама и односима., смањен опрез у опасним ситуацијама., непоштовање друштвених правила и норми (прекида друге, не може да чека да каже нешто,  одговара на питања док још нису сасвим изречена)?

У наставку можете прочитати неке од начина како можете помоћи свом детету.

 Линк за онлајн изложбу "У туђим ципелама" на којој су приказани радови ученика поводом Дана борбе против вршњачког насиља:

https://flipbooks.fleepit.com/f-7866-u_tuim_cipelama

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

С обзиром на то да борба против вршњачког насиља и за безбедно окружење представља значајну тему у школском окружењу наша школа је током читаве године посвећена сигурности ђака. Наша посвећеност овој проблематици се огледа и  учешћу у програму “Школа без насиља”. Ипак, овако важна тема завређује додатну пажњу на дан када се и обележава Међународни дан борбе против вршњачког насиља 24. фебруара.

Насиље и облици насиља

Да бисмо се борили против насиља, најпре је важно да знамо шта је то насиље и у којим се све облицима може јавити. Тако можемо разликовати физичко насиље и злостављње, психичко насиље и злостављање, социјално насиље и злостављање, сексуално насиље и злостављање и насиља и злостављања злоупотребом информационих технологија.

Драги ученици, овде можете наћи текстове који вам могу помоћи да боље организујете своје време, своје учење и да спречите одуговлачење обављања жељених активности. Такође, немојте се устручавати да дођете у Педагошко-психолошку службу како бисмо заједно радили на побољшавању ових вештина.
 
Ваша ПП служба
 

Стратегије за побеђивање одуговлачења

 
l1
  1. Закажите састанак са самим собом.

Одлучите када ћете га одржати и издвојите време и направите план шта ћете радити.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)