Медијатека
  • Регистрација

Педагошко-психолошка служба

aten

АДХД (енгл. attention deficit hyperactivity disorder) или поремећај пажње са хиперактивношћу) се јавља код око 7.2%  деце. Представља један од најчешћих поремећаја у детињству.  Деца која имају АДХД могу имати проблем са пажњом,  контролом импулсивног понашања и бити прекомерно активна.

Следећа питања Вам могу помоћи да се направите неку грубу процену да ли би Ваше дете могло имати потешкоћа у овом домену. Ако на Више питања одговорите са да, то би могло значити да је детету потребна додатна подршка одраслих. Важно је знати да су нека деца живахна по природи и да то не би требало мешати са АДХД. Наравно, овај текст и питања могу служити само у сврхе едукације, али не могу заменити дијагнозу и помоћ стручњака.

-Да ли Ваше дете показује потешкоће са пажњом, односно не успeва да се задржи на једној активности, већ мења активности не завршавајући претходно започету активност?

-Да ли Ваше Дете показује прекомерну активност, немир, причљивост, бучност у ситуацијама које  захтевају мир?

- Да ли је Ваше дете показивало наведена понашања пре шесте године живота?

- Да ли дете показује потешкоће у наведеним понашањима  у различитим ситуацијама и окружењима?

-Да ли још показује слабу самоконтролу у друштвеним ситуацијама и односима., смањен опрез у опасним ситуацијама., непоштовање друштвених правила и норми (прекида друге, не може да чека да каже нешто,  одговара на питања док још нису сасвим изречена)?

У наставку можете прочитати неке од начина како можете помоћи свом детету.

 Линк за онлајн изложбу "У туђим ципелама" на којој су приказани радови ученика поводом Дана борбе против вршњачког насиља:

https://flipbooks.fleepit.com/f-7866-u_tuim_cipelama

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

С обзиром на то да борба против вршњачког насиља и за безбедно окружење представља значајну тему у школском окружењу наша школа је током читаве године посвећена сигурности ђака. Наша посвећеност овој проблематици се огледа и  учешћу у програму “Школа без насиља”. Ипак, овако важна тема завређује додатну пажњу на дан када се и обележава Међународни дан борбе против вршњачког насиља 24. фебруара.

Насиље и облици насиља

Да бисмо се борили против насиља, најпре је важно да знамо шта је то насиље и у којим се све облицима може јавити. Тако можемо разликовати физичко насиље и злостављње, психичко насиље и злостављање, социјално насиље и злостављање, сексуално насиље и злостављање и насиља и злостављања злоупотребом информационих технологија.

Драги ученици, овде можете наћи текстове који вам могу помоћи да боље организујете своје време, своје учење и да спречите одуговлачење обављања жељених активности. Такође, немојте се устручавати да дођете у Педагошко-психолошку службу како бисмо заједно радили на побољшавању ових вештина.
 
Ваша ПП служба
 

Стратегије за побеђивање одуговлачења

 
l1
  1. Закажите састанак са самим собом.

Одлучите када ћете га одржати и издвојите време и направите план шта ћете радити.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

Осeћам вeчeрас,док посматрам ластe
И пупољкe ранe,
Како срцe мојe полагано растe,
Ко видик у лeпe насмeјанe данe;

Како с младим биљeм постајe свe вeћe
И лако ко крило,
И како му цeло јeдно нeбо срeћe
И пакао бола нe би доста било;

Како чeзнe за свим што би живот мого
Лeпог да му дадe,
И да му ничeга нe би било много:
Тако су вeликe чeжњe му и надe.

Осeћам да досад свe јe било шала
Мога срца врeла,
Да још ником нисам своју љубав дала
Колику бих могла и колику хтeла;

Да у мeни цeла нeжна плима
Рeчи нeрeчeни;
Да бих срцe могла поклањати свима,
И да опeт много останe га мeни

Дeсанка Максимовић