Бели Поток-Историјат
  • Регистрација

Људи су од давнина насељавали пределе планине Авале које су чинили углавном скупови веома малих села. Масовније насељавање ових простора почиње тек за време Милоша Обреновића када ова мала насеља постају права села. Село Бели Поток на Авали једно је од таквих села. Своје име највероватније добија захваљујући једном великом потоку који је протицао кроз село, на којем су девојке прале веш и белеле платна. Авала је позната по веома бурној историји.
Турци су окупирали ове простореи користили их за нападе на Београд. У одбрани од Турака посебно се истакао чувени Белопоточанин Васа Чарапић који је погинуо код Стамбол капије, и по коме и наша школа и главна улица носе име. Организовано школовање деце у Белом Потоку почиње релативно касно.


Разлози за то су: непосредна близина Турака на Авали, врло честа ратовања за освајање Београда, честе бежаније народа и релативно касно масовно насељавање ових простора. Деца имућнијих људи углавном су школована у оближњим селима. Прва школа у Белом Потоку изграђена је 1873 године углавном средствима сељака. Прва школска зграда била је веома скромна, са само једним учитељем. Друга школска зграда грађена је у периоду између 1909-1910 године. То је била знатно већа и модернија грађевина са бољим условима за школовање деце. Такође је изграђена добровољним прилозима мештана, али и продајом старе зграде и њене имовине. Нова школа имала је укупно 15 учитеља, који нису сви били из Белог Потока, а неки од њих школовани су у иностранству. Најновија школа у селу изграђена је 1984 године. У овој модерној згради и данас се налази школа која поседује све услове за савремено извођење наставе. Приметна је константна тежња ка усавршавању и побољшавању услова рада. Трудимо се да пратимо светске трендове у опремању учионица и других школских просторија, али и у погледу афирмисања и оспособљавања ученика за самосталан рад. Школство у Белом Потоку постоји 147 година. За то време готово да и није било већих прекида у извођењу наставе. Из наше школе изашле су генерације ученика од којих су многи постали успешни и веома продуктивни чланови друштва.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)