Насловна
  • Регистрација
images/stories/slideshow/1.jpg

   „ Обичаји подавалског краја“ (4. година  реализације)

   IMG d5aec592c4abc2391d1e0e8cdfb22aee V
Школски  пројекат „ Авалијада“  је ове године  реализовао  4. годину  пројекта са темом  „ Обичаји подавалског краја“.  Завршна манифестација је одржана 11. јуна 2018.године у амфитеатру школе у Белом Потоку.

Програм  представљања овогодишње теме  је започео ученик 3/2 одељења  здравицом којом је пожелео добродошлицу свима, а онда се наставило народном  изреком која се чула више пута у програму:  “ Боље земљу продати, него обичај изгубити“.

 

Ученици 3/2 разреда су се  представили причом, песмом, драматизацијом и паноима из својих истраживања о подавалским обичајима, њиховој намени и радњама које су их пратилe, као и о  старим  предметима  и њиховој употреби. Подсетили су нас на најрадосније празнике Божић и Васкрс, а драматицазијом  крсне славе у дому домаћина који поштује кума, родбину и пријатеље, представљено је и сечење славског колача са наставником веронауке.

IMG 9dd0d1151f0bb0f1daf4d8ed322ee245 V

DRA 2229

IMG 14a1e87c59b4199e9a1dc7d0a278dc0b V

 Ученици су певали и свирали на металофонима обичајне песме, а и заиграли уз пратњу металофона.

   Тему су пратиле бакине и декине мајсторије. Представљени су рецепти заборављених јела , сајам бакиних колача. али и заборављени кухињски предмети. Из декине радионице је било занимљивих предлога за прављење играчака за дечаке. Погледали смо слајд са старим заборављеним предметима из бакине кухиње и  заборављеним  јелима наших бака.

DRA 2230

IMG 8281f55257665d1c6099bf6227e46d2d V

Ученици 1/4 разреда из Пиносаве су нам српске народне обичаје представили  колажом здравица, изрека, песама и   игара под  називом  “Засвирала свирала“.   Сви ученици су били обучени у нородну ношњу и  награђивани великим аплаузом публике. Прваци су својим наступом показали да су вредно радили ове школске године и да су се нарочито припремили за учешће у овом школском пројекту.

DRA 2227

Ученици 3 /1 разреда су за овај пројекат истраживали на тему „ Некада је било овако“. Закључак  је било запажање да су наши преци били поносни на своје занате, поготово кад би чули речи „вале“ за свој рад, а ми се поносимо њима. Подсетили су нас шта је то: преља, буклија, како се некада правио сапун за прање веша, обичаја везаних за биљке и припремили видео из столарске радионице и  дома  пуног домаће радиности вредне баке.

DRA 2228

DRA 2232

У  реализацији пројекта су учествовали  наставници разредне наставе:  Ивана Игнески, Мирјана Неоричић, Весна Величковић,  и наставник Верске наставе Марко Поповић.

DRA 2234

Захваљујемо се свим породицама које  су  дале допринос   пројекту и свим учесницима овогодишње завршне  манифестације.

                                                       Координатор пројекта:  Весна   Величковић

IMG cf5274f1aee9b6fdd43119ebb65902ed V



Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)