Крајем септембра 2014. године наша школа је постала чланица УДРУЖЕЊА ЗА УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ СРБИЈЕ (УЗУНС). УЗУНС је невладина и неполитичка организација, која је основана 1952. године. Удружење делује у оквиру Светске федерације удружења за Уједињене нације (WФУНА), која је настала 1946. године као ’’народни покрет за Уједињене нације’’.

Основна мисија и област деловања УЗУНС-а је промоција идеала и подршка циљевима и активностима УН. Програм рада УЗУНС-а је веома богат и предвидја разноврсне активности сваког месеца у години.

Клуб за Уједињене нације у школи делује као секција у оквиру ваннаставних облика образовно-васпитног рада. Рад клубова за УН у школама у протеклом вишегодишњем периоду развијан је у складу са препорукама Министарства просвете и других институција за Пројекат  ’’Глобално промишљање – клубови за УН као вид ваннаставних активности у школама’’.

Програми и методи рада клуба за УН у школи потпуно се уклапају у реформу образовања, јер подстичу интерактивно учење, едукативне радионице, креативност и иницијативност ученика.

Основна мисија клуба за УН је да доприносе образовању младих за што потпуније разумевање збивања у свету, упознавању циљева и начела у Повељи УН.

Циљеви  клуба за УН усмерени су ка подстицању младих на глобално промишљање и активан однос према савременом свету. Разумевање глобалних токова доприноси образовању за живот у светској заједници, у складу с процесима међузависности и неопходности сарадње људи, народа и држава, у духу мира, толеранције и поштовања људских права.

Чланови клуба су ученици од 6-8 разреда. Састанци клуба се организују по договору ментора и чланова клуба сваког месеца и у складу са активностима.

Ментор :

Гордана Милић  проф. географије

------------------------------------------------------------------------------------------------

Међународни дан борбе против сиромаштва

Поводом Међународног дана борбе против сиромаштва у нашој школи је обележен 16. октобар. Чланови клуба УН - ученици шестог разреда припремили су паное са подацима и фотографијама o распрострањености сиромаштво у свету, о узроцима великог броја гладних, као и о томе који су народи и државе најпогођенији.

На „Видео Васи“, школском телевизору у холу приказана је презентација под називом  „Глад у свету'' са циљем да се сви ученици упознају са овом појавом која је погодила човечанство, као и поруком да сви заједно помогнемо да се ова слика промени и да учинимо свет бољим!

Ментор клуба УН Гордана Милић

------------------------------------------------------------------------------------------------

Дан Уједињених нација

 

' УЗМИ ОСМЕХ И ДАРУЈ ГА ОНОМЕ КО ГА НИКАД НИЈЕ ИМАО.

УЗМИ ЗРАК СУНЦА И ПОШАЉИ ГА ТАМО ГДЕ ВЛАДА НОЋ.

ОТКРИЈ ИЗВОР И ОКУПАЈ ОНОГА КО ЖИВИ У БЛАТУ.

УЗМИ СУЗУ И ПОЛОЖИ ЈЕ НА ЛИЦЕ ОНОГА КО НИКАД НИЈЕ ПЛАКАО.

УЗМИ ХРАБРОСТ И СТАВИ ЈЕ У ДУШУ ОНОГА КО СЕ НЕ УСУДИ БОРИТИ.

ОТКРИЈ ЖИВОТ И ПРИПОВЕДАЈ О ЊЕМУ ОНОМЕ КО ГА НЕ МОЖЕ СХВАТИТИ.

УЗМИ  НАДУ И ЖИВИ У ЊЕНОМ СВЕТЛУ.

УЗМИ  ДОБРОТУ И ДАРУЈ ЈЕ ОНОМЕ КО НЕ ЗНА ДАРИВАТИ.

ОТКРИЈ ЉУБАВ И ПОКАЖИ ЈЕ ЧИТАВОМ СВЕТУ...''

 

МАХАТМА ГАНДИ

 

Чланови клуба УН у нашој школи обележили су Дан УН (24.10.). На самом почетку састанка клуба прочитана је порука Генералног секретара Уједињених нација  господина Бан Кимуна. Анализирали смо актуелне проблеме у свету : глад, ратове, сиромаштво и болести. Ученици су дискутовали  и износили своје предлоге за решавање проблема који погађају цело човечанство. Циљ састанка био је да се ученици информишу о активностима и мисији УН у целом свету, о њиховом залагању да свет постане боље место за живот свих људи. Разговор смо завршили са мислима и порукама о хуманости, доброти, љубави, ненасиљу.

НАША ПОРУКА ЗА ОВАЈ ДАН ЈЕ:

''БУДИ ПРОМЕНА КОЈУ ЖЕЛИШ ВИДЕТИ У СВЕТУ!''

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

НЕДЕЉА ТОЛЕРАНЦИЈЕ

'' Шта је толеранција? То је последица човечанства. Сви смо ми створени од слабости и грешака и опростити један другоме глупост реципрочно – то је први закон природе. '' – Волтер

Прошла недеља у нашој школи је протекла у знаку толеранције, али можемо слободно рећи и свака друга у години. Чланови Клуба УН су је обележили активно. Недељу смо почели радионицом на тему ''Толеранција и НЕнасиље'' коју је реализовала кординаторка нашег клуба Аница Гиљен. Било је лепо видети занимање ученика за ову тему као и њихово знање и идеје како да сваки дан свако од нас буде још торерантнији, да поштује друге и уважава туђе мишљење. Заједно смо се ''преслишали'' где сви грешимо и како да учимо једни од других. Недељу смо завршили са спровођењем анкете о толеранцији која је показала ону најлепшу страну наше деце због које сам срећна и поносна. Били су искрени у сваком тренутку и показали жељу и вољу да буду још бољи, да се ненасиљем супротставе насиљу, да шире толеранцију међу собом, да негују и поштују праве вредности у животу!

''Не слажем се са оним што мислиш, али ћу до краја бранити твоје право да то кажеш.'' - Волтер

------------------------------------------------------------------------------------

Чланови Клуба  УН наставили су са активностима у другом полугодишту. Подељене су теме за представљање објеката Светске баштине УНЕСКА у нашој земљи планиран за месец март.

Протекле недеље наши чланови су присуствовали реализацији радионице под називом ''Дискриминација и предрасуде''. Радионицу је водила кординатор клуба  Аница Гиљен ученица 8/2 разреда, и овом приликом дефинисала појам дискриминације и предрасуда у свакодневном животу. Кроз разговор ученици су показали потпуно разумевање и истакли негативне последице ових процеса у сваком друштву. Посебно је важно што су изнели примере и лична искуства и нагласили како сви требамо да се понашамо. Различити облици дискриминације присутни су у свим доменима савремене цивилизације на различитим меридијанима и против ње се морамо заједно ''борити''. Објаснили смо појаву расне дискриминације као најчешће у свету, која је често узрок најгорих дешавања попут немира и ратова.

Често нисмо ни свесни да имамо предрасуде и баш због тога и разговарамо о томе врло отворено. Једино тако, разговором и потпуним разумевањем и поштовањем других било да су они деца или одрасли бићемо БОЉИ ЉУДИ – а то је суштина свега!

Наша заједничка порука са ове радионице је:

'' ЖИВОТ НАМ ВРАЋА САМО ОНО ШТО МИ ДРУГИМА ДАЈЕМО!''   - Иво Андрић

Гордана Милић

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------