Такмичења и промоције ученика
  • Регистрација

Основна школа „Васа Чарапић“ у Београду оглашава јавни оглас за издавање простора:

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОБУСТАВИ ПОСТУПКА

Темом овогодишњих 47.сусрета деце Европе обележен се јубилеј 160 година од рођења Николе Тесле, идеја је да се код најмлађих популарише дело чувеног научника и његов изузетан допринос који је дао свету науке.

Одлука о обустави поступка:

Традиција обележавања дечје недеље у свету и код нас је дуга деценијама.

У понедељак, 19. 10. 2015. године у одељењу III/1 одржан је јавни час.

Часу је присуствовало 16 родитеља, директорка, педагог и психолог школе. Ученици су у веселој и радној атмосфери показали ста су научили на предходним часовима народне традиције.

Тема овогодишњег 46. Сусрета деце Европе „Радост Европе“ „Игра’’преузета је из „Речника пријатељства“ Душка Радовића.

Од 1-6. октобра породице наших ученика су угостиле 14 девојчица плесне групе „Венера“ из Вуковара, Хравтска.

Стигла је нова, радосна вест, за понос:
на јубиларном 30.  конкурсу Књижевне манифестације „Дани дечје поезије и прозе“ у Драгинцу следећи ученици освојили су награде и признања:
Теодора Прица 6-2, ДРУГА НАГРАДА ЗА ПРИЧУ „Судбина једне луталице“.
Ања Александра Василијевић 6-2, ДРУГА НАГРАДА ЗА ПЕСМУ „Корен из непознате“.
Организациони одбор Књижевне манифестације „Дани дечје поезије и прозе“ похвалио је и следеће ученике: Ђорђа Живковића 6-2, Јану Кривошић /бивше/  8-2 и Тијану Антић 8-5.

'' УЗМИ ОСМЕХ И ДАРУЈ ГА ОНОМЕ КО ГА НИКАД НИЈЕ ИМАО.

УЗМИ ЗРАК СУНЦА И ПОШАЉИ ГА ТАМО ГДЕ ВЛАДА НОЋ.

ОТКРИЈ ИЗВОР И ОКУПАЈ ОНОГА КО ЖИВИ У БЛАТУ.

УЗМИ СУЗУ И ПОЛОЖИ ЈЕ НА ЛИЦЕ ОНОГА КО НИКАД НИЈЕ ПЛАКАО.

Неколико претходних дана ученици  II/1 бавили су се темом јесени.Они су разгледали и уочавали промене у природи, причали о њима, читали текстове и песме на тему јесени, писали саставе, цртали...

...

На једном далеком усамљеном острву усред океана живјели су лијепо и у слози Љубав, Богатство, Туга, Сујета и Знање. Живјели су мирно на том острву далеко од свих свјетских брига и догађања. Али након много вијекова примјетили су да њихово острво полако и све извјесније нестаје. Врло брзо схватили су да острво убрзано тоне. Узнемирени они спакују своје ствари и крену полако да напуштају своје чаробно острво које им је вијековима пружало срећу.
Једино Љубав, постојана по природи, одлучи да остане. Једино је она вјеровала и надала се да је све то привремено и да ће доћи бољи дани када ће све бити лијепо и весело као некада. Међутим временом и Љубав схвати да нема наде и да мора и она да напусти свој дом. Спакује лијепо оно мало ствари и пуно успомена са собом, али … сада више није било начина да оде са острва. Сви чамци, бродови и сплавови већ су отпловили а за прављење нових више није било времена. Љубав је почела да дозива у помоћ.

Некако у то вријеме, пут туда нанесе Богатство. Љубав се обрадује срећној случајности и замоли Богатаство да је прими на свој брод:
- Прими ме молим те, острво тоне, удавићу се – рече Љубав.
- Извини али мој ;амац је пун злата и драгог камења. Нема мјеста још и за тебе Љубави. Ако и ти будеш ушла, бојим се потонућемо – рече Богатство и оде.
Љубав је почела да хвата паника. Острво је више тонуло и воде је било све више. У паници, Љубав је и даље дозивала у помоћ. Онда је на свом сплаву наишла Туга. Љубав се обрадовала старом пријатељу:
- Туго, молим те спаси ме. Потонућу заједно са овим нашим острвцетом. Било би штета да свјет остане без љубави.
- Жао ми је Љубави – одговорила је туга – Толико сам тужна да не могу да те поведем са собом. Желим да будем сама. И остави љубав далеко иза себе.
На оствру Љубав већ поче хватати очај. Није видјела начин да се спасе из незгодне ситуације у којој се нашла и то зато што је вјеровала у боље сутра. Међутим, трачак наде, или је можда у питању вјера, још увијек су је нагонили да и даље дозива у помоћ. Њена дозивања привуку пажњу Сујете која је туда случајно пролазила.
- Поведи ме са собом. Ти си ми једина нада – замоли Љубав.
- Не долази у обзир! Види каква си прљава и мокра, хоћеш да ми поквасиш чамац . Сама си крива! Сад сноси посљедице. Лепо сам ти говорила да одеш док се још могло. – И још увријеђена оде и остави Љубав са њеном тужном судбином.
Изгубивши и посљедњу наду, Љубав се предала судбини. Сјела је на једини непотопљени камен што је остао од њиховог, некад великог и дивног острва и чекала да и он нестане испод воде и са собом однесе и њу. Утом, ниоткуда, појави се неки странац у чамцу. Странац приђе сасвим близу и пружи Руку љубави. Она уђе у чамац и он је превезе на сусједно острво. Ту је Љубав изашла из чамца, захвалила се и пошла даље. Тек пар метара даље схватила је да не зна ко ју је спасио. Окренула се и дотрчала натраг до обале, али чамац са странцем већ се изгубио на хоризонту. Тада је Љубав тек примијетила Знање како сједи на обали. Пришла је и упитала:
- Реци Знање, ко је странац који ме је спасао сигурне смрти?
Знање је погледа, насмијеши се па јој рече:
- Како, зар ти не знаш? То је било ВРИЈЕМЕ.
- Вријеме? – Упита збуњено Љубав.
- Да, ВРИЈЕМЕ – одговори Знање – Јер једино је ВРИЈЕМЕ способно да спозна колико је Љубав велика.

 

Текст је преузет са интернета.

У оквиру сарадње са предшколском установом „Чика Јова Змај“ – Вождовац ( објекти: Вивак, Васа Чарапић – Бели Поток, мале школе у Пиносав, Белом Потоку и Зуцу) у нашој школи је  реализован општи родитељски састанак за родитеље предшколаца  Белог Потока, Пиносаве и Зуца. Састанак је одржан у уторак  21.10.2014.год. у амфитеатру школе.

Патронажна служба Дома здравља Вождовац одржала је предавање за ученике од 1 - 4. разреда на тему "Здрава исхрана". Предавање је реализовано у сва три објекта школе.

На 39. Такмичењу младих орача Србије, одржаном 10. и 11. октобра у Бачком Грачацу, које традиционално организује Савез ученичких задруга Србије,  ове године учешће је узело 25 младих орача из десетак основних школа, међу којима је и наша. Представници наше школе били су ученици Токовић Филип VIII/3 и Михаиловић Стефан VII/4.

Детаљније о манифестацији можете прочитати на линку.

Јавним часом који је 21. октобра одржан у Пиносави, издвојеном објекту Основне школе „Васа Чарапић“ у Белом Потоку, обележено је 150 година од рођења Бранислава Нушића. О животу и раду овог нашег познатог и досад непревазиђеног комедиографа говорили су библиотекарка и наставници српског језика и историје.

''Знај да нигде ниси био -
ако не знаш за Драгинац''
/М. Одаловић/

11. септембра  организован је у драгиначкој школи сусрет представника града Лознице, покровитеља манифестације, са награђеним ученицима и песницима, одржана је књижевна трибина “Савремена књижевност за децу као подстицај за стваралачке активности ученика” /гост проф. др Зона Мркаљ са Филолошког факултета у Београду/, и уприличено проглашење победника, уз уручење награда  и  свечани  програм.

„ Михајло Пупин-вера која кроз љубав дела “

У понедељак 13.10.2014.год.  за време четвртог часа поводом 160 год. од рођења Михајла Пупина у амфитеатру школе одржан је час тимске наставе у корелацији предмета грађанско васпитање - верска настава на тему „ Михајло Пупин- вера која кроз љубав дела “.

Гости из Црне Горе су се захвалили на гостопримству и пажњи указаној током манифестације Радост Европе.

И ове школске године, у сва три објекта, свечано је обележена Дечија недеља која је трајала од 6. 10. до 10. 10. 2014. године. Мото Дечије недеље био  је „Свако дете срећног лица чува једна породица“.

У оквиру манифестације РЕ 2014. гости ученика наше школе од 1 - 6. октобра  били су чланови дечијег хора „Звјездице“ из Подгорице. Дружење  је започето доласком гостију, а наставило се на „Карневалу“, „Сусретима пријатељства“, журки у школи, пријему у Палати „Србија“, на „Ади Циганлији“,  гала концерту у „Сава центру“ и завршило се испраћајем гостију у школи.

С јесени кад киша крене да пада и сиви облаци се навуку, шаренило лишћа доноси ведрину, а мириси маме осмех на лице. Наше вредне руке  из боравка трудиле су се да дочарају лепоте јесени.

 

"Уколико нисте добра вила

и немате своја сопствена крила,

можете увек, по угледу на птицу

смислити своју летелицу!

Ана Росић ученица VIII разреда ОШ ,,Васа Чарапић'' из Белог Потока, која је члан кјокушинкај клуба ,,ЗЕН'' освојила је треће место у катама на међународном отвореном првенству Србије у кјокушин каратеу.

Да се најлакше учи уз практичан рад,  показали су ученици II/1 на часу Народне традиције.

Они  су прво  кроз разговор са учитељицом Сузаном научили како се прави хлеб, а онда су стечено знање применили у својој учионици.

''Рекло сунце сунцокрету,
пчела пчели, свитац свицу,
рекло мени, а ја свима:
видимо се у Драгинцу!''

/Мошо Одаловић/
Јубиларни, 10. пут гостоваћемо у Драгинцу, као награђена секција!
Са поносом објављујемо имена награђених и похваљених ученика на овогодишњем конкурсу ''Дани дечије поезије и прозе'':

У среду 01.10.2014. године у амфитеатру школе за време шестог часа одржан је час тимске наставе у корелацији предмета музичка култура- верска настава на тему  „ Сто година од смрти Стевана Стојановића Мокрањца “.

У понедељак 29.09.2014.год.  у амфитеатру школе одржан је час тимске наставе у корелацији предмета историја- верска настава на тему Хришћанска Црква у раном и средњем веку са посебним освртом на Хришћанску Цркву у Византији до Великог Раскола 1054. год. Часу су присуствовали ученици  6/1 и 8/2. Наставник историје Михајло Лукић и вероучитељ Марко Поповић путем power point презентације представили су ученицима историју Цркве у раном и средњем веку кроз следеће тезе:

ОШ "Васа Чарапић" упућује позив за достављање понуда.

Дана 25. октобра 2013. године, учитељица Сузана Јанковић одржала је јавни час. Тема је била јесен. Часу је присуствовало шест родитеља, директорка, чланови пп службе школе, као и неколико колегиница.

 

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ „ДРОГА ЈЕ НУЛА, ЖИВОТ ЈЕ ЈЕДАН“ ПРЕДСТАВНИЦИ МУП-а ОДРЖАЛИ СУ 31.10.2013. ГОДИНЕ ЗА УЧЕНИКЕ 6., 7. И 8. РАЗРЕДА. ПРЕДАВАЊЕ ЈЕ БИЛО РЕАЛИЗОВАНО  У МАТИЧНОМ ОБЈЕКТУ У БЕЛОМ ПОТОКУ, У АМФИТЕАТРУ ШКОЛЕ.

Мисао дана

Песма за "баш ме брига"

Распуст је дошао, сви се веселе,
на спавање иду странице беле.
Заслужен одмор свакога чека,
игра и песма, и радост понека.
Школа ће бити, биће и књига,
ал’ сада се пева “баш ме брига”!
(Милош Стефановић)